Wijnland Tsjechië, de opbouw van een wijnland

Wijnland Tsjechië

De wijnbouw van Tsjechië begon al in de 9e eeuw in Melnik waar de Moldau in de Elbe uitmondt. Hier heeft de druivenstok zich tot op heden kunnen handhaven.

Na de omwenteling trokken de oude eigenaars weer in de burcht van Melnik en zij doen er alles aan de omliggende wijnbouw weer een goede reputatie te bezorgen. Met de ontbinding van Tsjecho-Slowakije in het begin van de jaren ’90 werd Tsjechië opgericht, maar dit had op de wijnbouw in dit bierland weinig invloed. Pas met de toetreding tot de EU in 2004 veranderde de wijnwet overeenkomstig de in Duitsland bekende kwaliteitscategorieën tot aan de predikaatswijn. Daarnaast bestaat een oorsprongsaanduiding VOC. Nu beschikt het land over ruim 19.000 hectare wijngaarden die geografisch worden onderverdeeld in de regio’s. De Bohemen (met minder dan 5 procent van de druiven) en Moravië. Behalve langs de Elbe en langs de Moldau tot Praag zijn er in de Bohemen enkele wijngaarden in het vroegere bruinkoolgebied om Most. Verreweg de grootste gebieden liggen in het zuiden van Moravië – vooral bij de steden Znoimo, Mikulov, Velké Pavlovice en Brenec.

Wijnland Tsjechië, een omwenteling

Na de omwenteling werden de grote staatswijnkelders geprivatiseerd en veel wijnbouwers hebben eigen kleine wijngoederen gesticht. De gemiddeld hoge kwaliteitsstandaard is verbazingwekkend. De geproduceerde wijnhoeveelheden zijn echter te klein om te worden geëxporteerd en de vraag in het eigen land is ondanks de voorliefde voor bier voldoende om de gehele productie op te maken.

Het wijnland Tsjechië heeft een landklimaat, de bergketens en de rivierdalen verschaffen bescherming tegen te gure winden en winters. In Böhmen groeien de wijnstokken op basaltsteen of hier en daar kalkhoudende sedimenten; in Mähren daarentegen bestaat de grond voornamelijk  uit mergel, zand, steenslag of kalk. Het merendeel van de wijnsoorten is wit: muller-thurgauveltlinerwelschriesling, rijnriesling, pinot blancsauvignon blanc, chardonnay en traminer; ongeveer een derde van de wijngaarden is met blauwe soorten beplant: sankt laurentblaufränkischzweigeltpinot noirportugieser en de in 1961 in Mähren gekweekte andré (komt ook in de kleine hoeveelheden in het Saale-Unstrut-gebied voor). Wijnland Tsjechië heeft met de sankt laurent zelfs een klein record omdat de druivensoort nergens anders op de wereld zoveel wordt verbouwd.

De wijnmarkt in Tsjechië wordt beheerst door de groep Bohemia Sekt die ook wijn uit verschillende grote wijnkelders van Mähren verkoopt en jaarlijks ongeveer 35 miljoen flessen wijn en sekt afzet.

Bron: WIJN, geschreven door Patrick Fiévez & Wolfgang Thomann(Uitgeverij Ullmann, ISBN: 978-3-8331-4617-6)