Wijnland Turkije, een stukje geschiedenis

Wijnland Turkije

Over het ontstaan van de wijnbouw In Turkije kan men nu slechts gissen. Maar in de wetenschap wordt er met enige zekerheid van uitgegaan dat bepaalde streken van wijnland Turkije in verband gebracht kunnen worden met de oorsprong van de teelt van de cultuurdruif Vitis vinifera.

Vondsten uit de tijd van de Hethieten tonen aan dat in Anatolië reeds rond 4000 v.Chr. wijn werd gecultiveerd. Afbeeldingen die bij opgravingen van de in het 7e millennium v.Chr. gebouwde stad Çatal Hüyük zijn gevonden, doen zelfs vermoeden dat mensen reeds in deze periode wijn van vruchten maakten, vermoedelijk vruchten van de zwepenboom. De door Grieken en Byzantijnen voortgezette traditie van wijnproductie werd in het rijk van Seltsjoeken en Osmanen vanwege het islamitische alcoholverbod niet geïntensiveerd, maar bleef wel door etnische minderheden gehandhaafd. De periode van de moderne Turkse wijnbouw begon in 1925. Onder de heerschappij van Kemal Atatürk ontstond in dat jaar het eerste technische geavanceerde wijnhuis.

Wijnland Turkije; 520.000 ha aan wijngaard

Wijnstreken Turkije
Bron: Wineanatolia.com – Wijnstreken van Turkije | Turkse wijnregio

Tegenwoordig bezit wijnland Turkije met circa 520.000 ha het op vier na grootste wijnbouwareaal ter wereld. Van de gemiddeld 3,7 miljoen ton druiven per jaar worden echter slechts 5 procent tot wijn verwerkt. Circa 3 procent van de resterende hoeveelheid wordt gebruikt voor Pekmez, een tot siroop ingedikte druivenmost, en circa 20 procent voor het maken van rozijnen – Turkije is na Californië de grootste rozijnenproducent ter wereld. Ongeveer 72 procent van de oogst komt als tafeldruiven op de markt en maakt Turkije daarmee tot de grootste producent op dit gebied.
De eerste statistische analysen over de Turkse wijnproductie stammen uit 1928, toen volgens officiële opgaven 2.682.090 liter wijn werd geproduceerd. Tegenwoordig wordt gemiddeld ongeveer 75 miljoen liter wijn gemaakt en daarnaast wordt van de druiven krap 50 miljoen liter raki gebrand.

Sinds 2003 heeft een groep Turkse industrieën het vroegere staatsmonopolie Tekel vervangen. Er zijn nu ongeveer 80 wijnproducenten in Turkije, waarbij 90 procent van de productie ten deel valt aan de 12 grootste, waaronder zich MEY, de opvolger van het monopolie, KavaklidereDolucaYazganPamukkale en Sevile bevinden.

Bron: WIJN, geschreven door Patrick Fiévez, Sabine Rumrich, Klaus Feiten, Michael Ben-Joseph &
Dimitris Chatzininkolaou (Uitgeverij Ullmann, ISBN: 978-3-8331-4617-6)