Natuurwijn zonder sulfiet uit Zuid-Spanje

Wijnimporteur Granada Wijnen introduceert drie rode wijnen waarin bijna geen sulfiet in te vinden is. In deze wijn zonder sulfiet is bijna sulfiet detecteerbaar: minder dan 1 mg/l! Deze drie natuurwijnen zonder sulfiet komen uit Zuid-Spanje. Om precies te zijn van het biologische wijnhuis Mendez Moya uit Granada (Andalusië). Het gaat om een jonge Syrah, een Syrah crianza en een Tempranillo crianza.

Wijn zonder sulfiet. Maar wat is sulfiet eigenlijk?

Sulfietvrije wijn is een zegen voor de vele mensen die gevoelig zijn voor sulfiet. Sulfiet ontstaat van nature tijdens de gisting en is dus in zeer kleine hoeveelheden altijd in wijn aanwezig. Tijdens het productieproces wordt aan de meeste wijnen veelal (flink wat) extra sulfiet toegevoegd. Het is een conserveringsmiddel dat bacteriën doodt en ongewenste gisting tegengaat. Voor reguliere rode wijn ligt de toegestane hoeveelheid op 150 mg/liter.  Voor biowijn op 100 mg/liter. Sulfietvrije wijnen met minder dan 1 mg sulfiet per liter (*) zijn zeldzaam. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit onderzocht eind 2008 ruim 2000 wijnen in Nederland. En kwam niet één ‘sulfietvrije’ wijn tegen met minder dan 5 mg/l sulfiet (bron: factsheet ‘sulfiet, sorbinezuur en histamine in wijn.’)!

Mendez Moya: geduld op grote hoogte

De kleine familiebodega Mendez Moya ligt ten Noorden van de Sierra Nevada in Zuid-Spanje. De wijngaarden van deze bodega liggen hoog. Heel hoog. Tussen  de 1250 en 1350 meter hoogte! Wijnmaker José Mendez Moya is een ecologische wijnmaker in hart en nieren. Eigenzinnig, zorgvuldig en met veel passie maakt hij op een duurzame wijze sulfietvrije natuurwijnen met zeer veel smaak en van superieure kwaliteit. Met groot respect voor de natuur verzorgt hij zijn 10 hectare wijngaarden. Dat proef je terug in zijn pure, ongeklaarde en ongefilterde wijnen, zonder toevoegingen. Zijn geheim? De unieke ligging van zijn wijngaarden en flink wat “Paciencia” (geduld). Mendez Moya exporteert o.a. naar Duitsland, Engeland, Zwitserland, Japan en Nederland.

Nadelen van sulfiet

Sulfiet is vooral berucht omdat het hoofdpijn kan veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor sulfiet. Ook kan het misselijkheid en allergische reacties tot gevolg hebben. Mensen die last hebben van astma of mensen met een verminderde nier- of leverwerking moeten extra voorzichtig zijn met sulfiet.

Goede scores in Perswijn

Master of Wine Lars Daniels schreef in het wijnvaktijdschrift Perswijn recent ook positief over deze wijnen:

Mendez Moya Syrah 2009 crianza: “Licht gerijpt, breed, vanille, koffie, intens en krachtig, confiture, zwarte bessen en peper, iets overrijp, kruidig, rijk, warm, vol en zacht.” (4 sterren v.d. 5.)

Mendez Moya Tempranillo 2009: “Veel extract, zeer boers (brett), zwart fruit, rozemarijn; zwoel, dik, erg heftig en rijk.” (4 sterren v.d. 5)

Mendez Moya Syrah Joven 2014: “Luchtig, overrijp, jam; zoete aanzet, kruidig, rijk, vol, warmte voelbaar, maar niet verkeerd in de smaak.” (3,5 ster v.d. 5)

Ongeopend goed te bewaren

Sulfietvrije wijn kan – mits koel en donker bewaard – vele jaren bewaard worden. De crianza’s van Mendez Moya bewijzen dat dit kan. Eenmaal geopend kun je de wijnen het beste dezelfde dag opdrinken.

granada-wijnen_wijn-zonder-sulfietGranada Wijnen: verrassende Zuid-Spaanse wijnen

Granada Wijnen importeert sinds ruim 4 jaar verassende kwaliteitswijnen van kleine familiebodega’s uit de (opkomende) Andalusische wijnstreken Granada, Almería en Montilla-Moriles. Deze wijnen staan in Nederland steeds vaker op de kaart bij de betere (sterren)restaurants, wijn- en delicatessenwinkels en worden hoog gewaardeerd door avontuurlijke wijnliefhebbers. Naast de natuurwijnen van Mendez Moya importeert Granada Wijnen ook sulfietarme natuurwijn van bodega Garcia de Verdevique.

– Persbericht –  

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: