Vier het najaar met Port

port najaar 5

De mooie nazomerdagen komen eraan, de dagen worden korter en over niet al te lange tijd staat het najaar voor de deur. Tijd om het gezellig te maken en met een lekkere plaid te genieten van deze mooie dagen met vrienden en familie bij de vuurkorf. Voor deze dagen komt Porthuis Warre’s met inspiratie om de gezelligheid door te zetten met verwarmende varianten die goed samengaan met de Warrior Reserve zoals een winterse cocktail of ‘camembert brûlée’.

De Warrior Reserve is een klassieke, volle portwijn, die het best past bij pure chocolade van tenminste 70% cacao, in combinatie met oude kaas en geserveerd met noten. Naast deze ‘klassiekers’ heeft Warre’s voor het najaar een aantal verrassende combinaties geselecteerd met de Warrior Reserve.

port najaar 2Port met camembert brûlée

De volle Warrior Reserve leent zich goed voor een combinatie met verschillende oude kazen. Probeer bijvoorbeeld eens een (oude) camembert die je eerst even in de oven opwarmt; wat smaakt nu beter op een frisse herfstdag bij een goede port. Wil je echt uitpakken? Serveer de ‘camembert brûlée’ dan in combinatie met een vijgen- of chocoladebrood.

port najaar 3Winterse portcocktails

Op zoek naar iets exotisch op Nederlandse bodem? Geniet dan samen met vrienden van een winterse portcocktail. Giet een fles Warrior Reserve leeg in een grote kan samen met een shotglaasje kaneellikeur, vier kaneelstokjes, drie sinaasappels in vieren gesneden, een goede hand cranberry’s en een drinkglas cranberrysap. Bedek de kan met huishoudfolie en laat deze een hele nacht in de koelkast staan.
Voeg voor het serveren een halve liter sinaasappelsap toe, eventueel nog wat spicy kruiden en proost!

port najaar 4Port & gepofte kastanjes

Wellicht minder bekend, maar port smaakt ook heerlijk met gebrande noten. Ga voor een echt najaarsgevoel voor gepofte (tamme) kastanjes. Snij met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes, zodat de stoom eruit kan. Leg ze in de kastanjepan die je boven het vuur houdt. Schud de pan af en toe op, zodat de warmte gelijkmatig over de kastanjes verdeeld wordt en ze gepoft worden. Na een kwartiertje zijn de kastanjes klaar en kan je ze naar wens hartig (peper, zout en boter) of zoet (suiker, stroop of honing) afwerken. Ook leuk om met de kinderen te doen op een mooie herfstdag, terwijl je zelf ‘opwarmt’ met een goed glas Warrior Reserve.

Cranberry portsaus

Wil je ook tijdens een winters diner genieten van de volle smaak van de Warrior Reserve? Serveer dan je eendenborst of kalkoen met een klassieke cranberry portsaus. Verwarm een eetlepel olie en fruit hierin twee fijngehakte sjalotjes, één theelepel geraspte gember en een mespunt cayennepeper lichtbruin. Voeg hier sinaasappelschilletjes en citroenschilletjes, sap van één sinaasappel en halve citroen, cranberrycompote en een glas Warrior Reserve aan toe en breng aan de kook. Laat de saus ongeveer vijf minuten inkoken en breng op smaak met een beetje mosterd, zout en peper.

Albert Heijn

Een groot aantal van de portwijnen van Warre’s zijn te koop bij de Albert Heijn of via www.albert.nl.

Over Warre’s Port

Warre’s is de oudste Britse port onderneming die is opgericht in Portugal in 1670 en is eigendom van de Symington Family Estate die een traditie van port maken heeft die ver teruggaat in de tijd. Warre’s is eigenaar van drie grote wijngaarden: Quinta da Cavadinha in de Pinhão vallei, Quinta do Retiro in de Rio Torto vallei en de Quinta da Telhada in het afgelegen oostelijke deel van de Douro. Ga voor meer informatie naar www.warre.com

port najaar 11

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: