Wijnbouw in de ruimte: Chinees experiment

China gaat experimenteren met wijnbouw in de ruimte. Vorige week, om precies te zijn op 15 september 2016, bezorgde een raket verschillende druivenstokken van de soorten cabernet sauvignon, merlot en pinot noir op het Chinese ruimtevaartstation Tiangong-2. De Chinezen willen daar gaan experimenteren met de resistentie van de druivenstokken tegen koud en droog weer.

Wijnbouw optimaliseren voor Chinees klimaat

In China komt wijnbouw steeds meer op, maar is het klimaat niet in elk gebied even geschikt voor wijnbouw. Chinese onderzoekers hopen dat de druivenstokken het goed gaan doen in de ruimte en dat door genetische mutaties in de ruimte ze de druivenstokken geschikt kunnen maken voor het ruwe Chinese klimaat. De wetenschappers hopen dat de wijnstokken zo beter bestand kunnen maken tegen bepaalde virussen, droogte en kou.

In sommige Chinese gebieden, zoals Ningxia, moeten Chinese wijnbouwers ’s winters hun wijnstokken begraven om ze te beschermen. Het kwik daalt in dit gebied vaak tot onder het vriespunt en daar kunnen de druivenstokken niet altijd even goed tegen. De wijnstokken zijn dan ook afkomstig van een wijngaard, gevestigd in Ningxia Helan Mountain-Oosten. Dit gebied staat bekend als één van de beste wijnstreken van China. De wijngaard is eigendom van de Chenggong Group.

30 dagen experimenteren

In oktober zullen twee mannelijke astronauten naar het Chinese ruimtevaartstation afreizen om zich daar 30 bezig te houden met het druivenstokkenonderzoek. Daarna zullen de druivenstokken weer terugkeren naar de aarde en vergeleken worden met een controlegroep op de wijngaard in Ningxia

Daar gaat ‘ie’ de lucht in…

 

Bron: Decanter

Op de hoogte blijven van nationaal en internationaal wijnnieuws, leuke wijnweetje en wijnfeitjes? Volg ons op Twitter en/of Facebook en natuurlijk hier op het blog. Vind je het leuk om zelf te schrijven en jouw passie voor wijn, wijnbouw, wijngaard en alles wat nog meer met de wereld van wijn te maken heeft, te delen op dit blog? Mail dan naar redactie@wijnspijsblog.nl

 

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: