Wijnproeven; hoe doe je dat?

Wijnproeven is leuk! Maar soms is het proeven van wijn best moeilijk. Want wat ruik je? Wat proef je? Hoe herken je de verschillende aroma's in een wijn? Een serie van blogartikelen over het proeven van wijn....Wijnproeven is leuk! Maar het is niet altijd even gemakkelijk. Wat ruik en proef je nu precies in een wijn? En kun je wat je proeft ook benoemen? Hoe smaakt een appel? En een rijpe appel? Of een pruim? Of kruisbessen? Echt in woorden uitleggen hoe iets smaakt of ruikt, is moeilijk. Althans dat vind ik. Soms als ik iets proef, herken ik het wel, maar vind ik het toch lastig om het zo 1, 2, 3 te benoemen. Is het blauwe bes, rode bes, kers….? Mijn hersenen draaien op volle toeren om de match tussen de geur in mijn neus én de smaak in mijn mond met het ‘geuren- en smakenregister’ in mijn hersenen te maken.

Als we iets proeven of ruiken, slaan we het op in onze hersenen en herkennen we het als we het weer ruiken of proeven. Bij het herkennen van geuren en smaken doen we continu een beroep onze hersenen.

Toch wordt er vaak moeilijk gedaan over wijnproeven. Boeken vol zijn er over geschreven. Maar het proeven van wijn is vooral oefenen, oefenen en oefenen. En bewust proeven. Wees bewust van wat je in je mond steekt en analyseer hoe die aardbei, kers of stukje appel nu echt proeft én ruikt natuurlijk. Want proeven begint met ruiken.

Wijnproeven voor beginners

De komende weken wil ik jullie meenemen in mijn ontdekkingstocht naar geuren en smaken. Ik ben geen expert, maar een wijnproever in opleiding. Ik wil meer weten over wijn, beter druiven leren herkennen, wijnen kunnen herleiden naar land en streek en wil ik op zoek naar antwoorden op vragen als:

  • Wat ruik ik?
  • Wat proef ik?
  • Welke druif zou het kunnen zijn?
  • Wat kan ik al lezen op het etiket van een fles wijn?
  • Uit welk land/streek komt deze wijn (en wat zijn de kenmerken van deze streek)?

In een reeks van blogartikelen ga ik op ontdekkingstocht en ga ik proberen een antwoord te geven op de vragen die hier boven staan. Ga jij ook mee op reis?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: