Wijnstreek de Beaujolais

0
30
Wijnstreek de Beaujolais

Bij Beaujolais denk je als eerste aan de Beaujolais Primeur of Beaujolais Nouveau, die traditioneel elk jaar op de derde donderdag van november, verkocht en gedronken mag worden. Maar naast de wijn is de Beaujolais ook een wijnstreek. Officieel hoort de wijnstreek Beaujolais bij de wijnregio Bourgogne (of Bourgondië op z’n Nederlands), maar vaak wordt de Beaujolais als een zelfstandige streek gezien.

Deze wijnstreek strekt zich uit tussen Lyon en Mâcon met een lengte van ongeveer 55 km en een breedte van ongeveer 15 km. Er wordt in totaal op 23.000 ha 1,4 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Daarvan wordt bijna de helft als Primeur of Nouveau verkocht.

De wijnstreek is in twee subregio’s te verdelen:

  • Haut-Beaujolais
  • Bas-Beaujolais

De Haut-Beaujolais ligt het meest noordelijk en hier worden eigenlijk ook de beste wijnen gemaakt. De Bas-Beaujolais ligt zuidelijker en hier wordt voornamelijk de gewone beaujolais gemaakt.

De Appellations van de Beaujolais

In deze gehele wijnstreek mag de AOC benamingen beaujolais of beaujolais supérieur (deze heeft een hoger alcoholgehalte dan de beaujolais) gevoerd worden. 39 gemeenten mogen de AOC Beaujolais-Villages noemen, en daarbinnen mogen 10 gemeenten hun naam aan hun wijn geven (de crus!).

Toegestane druivenrassen in de wijnstreek Beaujolais

In de Beaujolais zijn regels voor het gebruik van druivensoorten. Zo mag er voor rode wijn allen maar de  Gamay noir à jus blanc gebruikt worden. Toegestane druivenrassen voor witte wijn zijn;

Culinair Beaujolais

De Beaujolaisstreek kan noch over spectaculair natuurschoon, noch over culturele monumenten opscheppen. Maar het is een streek met een hart, waar men de kunst van genieten verstaat, waarbij de lievelingsgerechten uit Bourgogne of Lyon afkomstig zijn. Daarom vindt men, uitzonderingen daargelaten, geen uitgebreide, maar wel een goede gastronomie.

Nederlandse wijnboeren in de Beaujolais

Voor zover ik weet zijn er in deze streek twee Nederlandse wijnboeren die een wijngaard hebben. Deze twee wijngaarden zijn:

  • Domaine de Fontalognier
  • Domaine de la Rizolière.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in