Zo lang kun je een geopende fles wijn bewaren

0
21
Zo lang kun je een geopende fles wijn bewaren

Heerlijk dit warme zomerweer. Lekker tot ’s avonds laat in de tuin genieten van zwoele avonden en een lekker glas wijn erbij. Maar zo midden in de werkweek gaat een fles witte wijn of een fles rosé (want die maak je nu met deze warmte toch net even sneller open dan een fles rode wijn) vaak niet in één keer helemaal leeg. Maar hoe lang blijft de wijn in deze geopende fles nu eigenlijk goed? En zijn er verschillen in het bewaren van witte wijn, rode wijn én rose?

Zo lang kun je een geopende fles wijn bewaren… Wit, rood & rosé.

Hoe lang je een geopende fles wijn kunt bewaren, hangt vooral af van de hoeveelheid wijn die nog in de fles zit. Zodra je een fles witte wijn, rosé of rode wijn openmaakt, komt er zuurstof bij de wijn. Wijn gaat dan oxideren en dat heeft veel invloed op de smaak, kleur en geur van wijn. De wijn verandert. Hoe voller de fles, hoe minder ruimte voor zuurstof, hoe langer je de geopende fles wijn kunt bewaren. Daarom kun je het beste een geopende fles wijn zo snel mogelijk leegmaken en een fles witte wijn of rosé niet langer dan 5 dagen bewaren.

Witte wijn – en dat geldt eigenlijk ook voor rosé – is eigenlijk het allerlekkerste wanneer je de fles net hebt geopend. Dan kun je volop genieten van de (echte) smaak en geur van de wijn. Een dag nadat je de fles hebt opengemaakt, zijn de smaak en geur vaak al minder sterk. Zoete wijn en wijn met hoge zuren hebben daar iets minder last van en blijven vaak langer goed.  Bewaar een geopende fles witte wijn of rosé altijd in de koelkast en sluit de fles af met een kurk of een stop.

Bij een geopende fles rode wijn is het verhaal ietsje ander. Rode wijn kun je meestal iets langer bewaren. Zeker als je de geopende fles wijn bewaart in een kamer waar het kouder is dan 21 graden óf – en het klinkt gek – in de koelkast. Natuurlijk ook met een kurk of dop erop. Bij rode wijn geldt overigens wel: hoe meer zuren en tannines de wijn heeft, hoe langer deze wijn lekker blijft. Ook rode wijn oxideert dus het is zeker aan te raden om de wijn binnen 3-5 dagen op te drinken om echt voor de volle 100% van de wijn te kunnen genieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in